O čem naj pišem? Kaj bodo moji kupci z veseljem prebrali? Kaj moje kupce sploh zanima? Kaj naj pišem na blogu?

Iskanje idej za dober blog zapis lahko vzame ogromno časa. In energije. In živcev. Predvsem živcev.

To se je dogajalo tudi meni. Zaradi te težave sem razvil postopek, ki mi drastično olajša in skrajša čas za iskanje idej za blog zapise. Ta postopek z veseljem delim z vami in upam, da vam bo pomagal tako, kot pomaga meni.

Ideje shranjujte sproti

Včasih pridejo ideje za blog kar same od sebe, včasih pa o tem aktivno razmišljate. Zato morate imeti beležko ali pa Word dokument, kjer si lahko hitro zapišete ideje za poslovni blog. Sicer boste ogromno idej pozabili. In že samo s tem, ko napišete idejo, včasih takoj dobite še eno idejo.

Berite konkurenčne bloge

Spremljajte vašo konkurenco in kaj pišejo na blogih. Pri tem vam pomaga orodje Feedly, s katerim lahko na pregleden način spremljate vaše priljubljene bloge. S pregledovanjem konkurenčnih blogov odkrijete najbolj brane zapise, ki vam služijo kot ideje za vaš poslovni blog. Pri tem pa bodite originalni in v članku napišite nove in bolj uporabne informacije.

Poslušajte vprašanja kupcev

Vrelec idej za vaš blog so zagotovo vaši kupci. Spremljajte kaj vas pogosto sprašujejo, kako uporabljajo vaše izdelke, kako se počutijo po opravljenih storitvah, kaj o vaših izdelkih povejo svojim prijateljem in tako naprej. Mogoče vas živcira ali pa vam je smešno, da vas stranke sprašujejo neumnosti. Ampak ravno odgovori na ta ‘neumna’ vprašanja so najboljši blog zapisi. Ne domnevajte, da če vi veste vse o vašem izdelku, da enako vejo tudi vaši kupci. Ne vejo.

Preberite še:  5 preprostih formul, s katerimi boste napisali privlačen naslov že v minuti

Preglejte vaše najbolj brane blog zapise

Če imate že nekaj člankov na vašem blogu, preverite kateri so najbolj brani. Preberite še enkrat vaše najbolj brane zapise in zagotovo boste dobili kakšno idejo, kako bi izboljšali blog zapis. Poglobite se v vaš najbolj bran članek in ga razširite s petimi, še bolj podrobnimi zapisi.

Zapišite vaše izkušnje

Vsake toliko časa se ozrite nazaj in poglejte kaj ste do sedaj dosegli. Sigurno imate ogromno izkušenj, ki jih lahko pretvorite v blog zapise. Ne glede na to, ali so izkušnje slabe ali pa dobre, zapišite jih. Ljudje raje beremo zgodbe, ki so napisane na podlagi izkušenj iz prve roke.

Vprašajte sodelavce (ali vašo ženo)

Če vaši sodelavci ne pišejo bloga za vaše podjetje, še ne pomeni, da nimajo idej za poslovni blog. Pogovorite se z njimi, še posebej s tistimi, ki imajo ogromno stikov z vašimi kupci. Lahko pa vprašate tudi vašo ženo. Žena vedno vse ve in tudi tokrat vam bo dala idejo za odličen blog zapis.

Uporabite ključne besede

Ugotovite, na katere ključne besede je pomembno, da se vaša spletna stran pojavlja na prvi strani Google-a. In potem napišite blog zapis, ki vključuje to ključno besedo. Če ste izbrali na primer ključno besedo ‘ptičje hišice’, lahko napišete na primer blog zapis ‘Izdelava ptičje hišice’. V kolikor ta ključna beseda ni zelo konkurenčna, se boste z blog zapisom uvrstili zelo visoko na Google-u. Na ta način poskrbite tudi za SEO optimizacijo vaše spletne strani.

Preberite še:  5 preprostih formul, s katerimi boste napisali privlačen naslov že v minuti

Spremljajte socialna omrežja

Ogromno idej za vaš poslovni blog dobite na socialnih omrežjih. S tem ne mislim na to, da na Facebooku gledate slike dojenčkov ali mačk. Ali pa tistih drugih mačk v bikinkah. No, odvisno od dejavnosti vašega podjetja. Mogoče pa boste ravno na ta način dobili prave ideje za vaš blog.

Vsem ostalim, ki imamo drugačne vrste posla in nam slike mačk ne koristijo pri iskanju idej, pa so drastično uporabne razne skupine:

  • Skupine (Groups) na LinkedInu
  • Skupnosti na Google+
  • Skupine na Facebooku
  • Pulse na LinkedInu

Včlanite se v skupine in spremljajte ter sodelujte pri raznih vprašanjih, debatah in razpravah o temah, ki se tičejo vašega posla. S tem boste dobili ogromno idej za vaš poslovni blog. Če se v komentarjih razpišete, lahko vaše komentarje še malce razširite in že imate napisan blog zapis.

Zaključek

Če ste do sedaj iskali ideje za vaš blog tako, da ste nemo zrli v prazen list papirja, si lahko oddahnete in uporabite zgornje nasvete. Če sledite postopku in z nekaj vaje, lahko v eni uri pridete do 100 in več idej za vaš blog. Izmed vseh idej, ki ste jih zapisali, pa potem izberite najboljše. Zdaj pa vam preostane le še to, da se lotite pisanja blog zapisov.

Pin It on Pinterest

Share This