Vsak, ki se ukvarja z marketingom socialnih omrežij, e-mail marketingom, bloganjem, designom, vsebinskim marketingom in drugimi sodobnimi oblikami marketinga, potrebuje pri svojem delu kvalitetne slike. In seveda, če je le mogoče, da so te slike brezplačne.

Katere slike niso brezplačne in so avtorsko zaščitene?

Slik ne morete kar sneti z interneta. Da vtipkate neko besedo v Google, poiščete med slikami, eno snamete in jo objavite na svoji spletni strani, Facebooku ali kjerkoli drugje. S tem kršite avtorske pravice avtorjev slik, za kar vas lahko tožijo (in po evropski zakonodaji je njihovi pravici zadoščeno po hitrem postopku). Potrebno je spoštovati avtorske pravice fotografov in ostalih grafičnih oblikovalcev, ki kupijo opremo in si vzamejo čas, da te slike ustvarijo.

Kje lahko kupite slikovno gradivo?

Fotografije ali drugo slikovno gradivo lahko kupite na raznih spletnih straneh s ‘stock’ fotografijo, npr.: Shutterstock, Bigstockphoto.com, Istockphoto.com in druge. Prednosti nakupa ‘stock’ fotografij so, da jih lahko iščete po različnih kategorijah, jih lahko uporabite takoj in so cenejše v primerjavi z najemom fotografa. Slabosti pa so, da je lahko nekaj deset in več podjetij že uporabilo isto fotografijo, včasih takšne slike delujejo plastično in umetno ter takšnih fotografij ni možno prilagoditi vašim podrobnejšim željam (kot to stori fotograf).

Najem fotografa za najkvalitetnejše fotografije

Najbolj kvalitetne slike vam bo fotografiral kakšen dober slovenski fotograf. Vsekakor vam priporočam, da vaše izdelke, podjetje in zaposlene fotografira profesionalni fotograf. S takšnimi slikami bo vaša spletna stran, katalog ali katerokoli gradivo, ki ga vaše podjetje izda, veliko bolj kvalitetno, profesionalno in tudi bolj učinkovito od slik, ki jih lahko dobite na spletnih straneh s ‘stock’ slikami, ki jih fotografira amater ali jih dobite kjerkoli drugje.

Preberite še:  10 minimalističnih logotipov za inspiracijo

Kako so lahko nekatere slike brezplačne?

Nekateri fotografi se odločijo nekaj svojih fotografij podariti in jih objavijo na določenih spletnih straneh. Odrečejo se večini ali kar vsem avtorskim pravicam, tako da lahko mi, uporabniki, te slike snamemo in jih uporabljamo tako, kot želimo in kjerkoli želimo.

Kje lahko dobite popolnoma brezplačne slike, ki so tudi dobre kvalitete?

Da vam bo nekoliko lažje, je tu seznam spletnih strani, ki so preverjeno kvalitetne in jih uporabljam tudi sam. Slike si lahko prenesete popolnoma brezplačno, navedba avtorja ni potrebna in uporabljate jih lahko tudi v komercialne namene (licenca CC0).

1. Pixabay

free-images-pixabay

Zbirka več kot 670.000 brezplačnih slik, ilustracij, vektorskih grafik in videov. Zagotovo ena največjih in tudi najbolj znanih spletnih strani z brezplačno stock fotografijo. Iskanje slik poteka prek iskalnika, lahko pa pogledate tudi uredniški izbor najboljših slik.

2. Unsplash

unsplash-high-resolution-photos

Manjša količina slik, vendar izredne kvalitete. Vsakih 10 dni objavijo 10 fotografij, ki so večinoma osredotočene na tematiko narave in ljudi. Slike lahko iščete prek njihovega iskalnika, pregledujete zadnje objavljene fotografije ali pa pregledate kolekcije fotografij, ki imajo skupno tematiko.

3. Picjumbo

picjumbo

Picjumbo je ustanovil Viktor Hanacek leta 2013 in od takrat pridno nalaga fotografije s področja posla, narave, hrane, ljudi in še nekaj ostalih področij. Slikovnega gradiva je nekoliko manj, je pa izredne kvalitete. Vse slike so popolnoma brezplačne, lahko pa kupite njegov Premium paket z dodatnimi fotografijami.

Preberite še:  Kako izbrati primerno barvo za vaš logotip?

4. Pexels

pexels-brezplacne-slike

Ogromna zbirka zelo kvalitetnih slik, ki jih lahko iščete s super iskalnikom, ki omogoča tudi iskanje po barvi. Slike se v veliki večini ponavljajo s tistimi s Pixabaya, je pa sama uporabniška izkušnja na spletni strani nekoliko drugačna, zato vam bo mogoče uporaba te spletne strani bolj všeč.

5. Gratisography

gratisography-brezplacne-slike

Ryan McGuire je fotograf, ki stoji za Gratisograpy in tedensko objavlja nove in nove brezplačne fotografije. Zagotovo ima Ryan poseben stil, ki vam bo lahko zelo všeč ali pa vas bo nekoliko odbil. Fotografira pa naravo, ljudi, objekte, živali in še nekaj ostalih kategorij.

6. SplitShire

splitshire-brezplacne-slike

Italijanski fotograf Daniel Nanescu je objavil svojo zbirko več tisoč fotografij, ki jih je fotografiral v zadnjem desetletju. Na SplitShire tako lahko pregledujete kvalitetne in popolnoma brezplačne fotografije razporejene v raznovrstne kategorije.

7. DesignersPics

designerspics-brezplacne-slike

Za odlične fotografije na strani DesignersPics je zaslužen Indijec Jeshu John, ki je avtor vseh objavljenih fotografij. Tako kot ostale na tem seznamu, lahko tudi slike na tej strani uporabljate popolnoma brezplačno (tudi v komercialne namene).

8. Picography

picography-brezplacne-slike

Sicer majhna, vendar čudovita zbirka fotografij narave, okolja in ljudi, ki jih objavlja nekaj fotografov.

9. Splashbase

splashbase-brezplacne-slike

Splashbase vam omogoča pregledno iskanje ogromne količine brezplačnih slik in vključuje naslednje spletne strani: travelcoffeebook, startupstockphotos, littlevisuals, gratisography, getrefe, jaymantri,superfamous, mazwai, unsplash, snapographic, moveast, snapwiresnaps, newoldstock,splitshire, camarama, mmt, lifeofpix, crowthestone, skitterphoto.

Katera pa je vaša najljubša spletna stran z brezplačnimi slikami?

Pin It on Pinterest

Share This